Segítség

A-Á

akcidens nyomtatás

Kereskedelmi vagy reklámcélú nyomdatermékek előállítása.

aláírt/jóváhagyott ív

Olyan nyomtatási ív, amelyet a példányszámnyomtatásból vesznek el, és amely mintaként szolgál a további nyomtatáshoz, a megrendelő vagy a nyomdavezető által jóváhagyva, azaz aláírva: “Nyomható”+dátum+Aláíró neve

alátöltés

Két különböző színű, éles hatóvonalú grafikai elem találkozásánál a nyomtatás pontatlansága miatt a színek gyakran nem pontosan illeszkednek egymáshoz. Az alátöltés során a világosabb elem méretét a körvonalai mentén megnöelve elérhetjük, hogy a két szín kissé fedje egymást, így két-vagy többszínes nyomtatásnál a passzert könnyebb tartani.

állásidő

Amikor egy nyomógép vagy kötészeti sor munkára várva kihasználatlanul áll.Ha ez a megrendelő hibájából adódik, a gyakorlat szerint a nyomdák kiszámlázzák az ügyfélnek.

B

beakasztás

Az az eljárás, amelynek során a borítót rögzítik a gerinchez. Kartonált könyveknél a borító ragaasztott része néha 3-3 mm-re benyúlik a könyv két oldalára, hogy ezáltal is erősítse a gerincét.

becsukódás

Rácsjelenség, amikor a túl sok festék hatására egyes betűk -pl. az e-udvara betömődik.

beigazítás

A nyomógép, a hajtogatógép vagy kötészeti gépsor előkészítése a gyártásra.

biegelés

Horony, bemélyedés kialakítása kartonon vagy vastagabb papírokon, ami lehetővé teszi, hogy a nyomathordozót a kívánt helyen meg lehessen hajtani. Kivitelezése görgővel vagy egy tompa éllel történő préseléssel történik; a görgős technika a gyorsabb. Hornyolásnak is nevezik.

berakómű

Íves nyomógép vagy hajtogatógép része ó, amely a papíríveket a nyomóműbe, ill. a hajtogató egységbe továbbítja.

Menü